Fiorano-min sorts hästblogg

Direktlänk till inlägg 28 oktober 2013

Ut ur garderoben

Av My Jeppsson - 28 oktober 2013 19:01

Nej jag är inte gay. Men som det visar sig är jag tydligen feminist. Hur hände det egentligen? Har alltid tänkt att det inte finns några större könsskillnader vad det gäller att kunna ta sig fram i samhället. Men så ett och annat högskolepoäng senare i beteendevetenskapens förlovade land öppnades mina ögon. Jo, en viss vän kan också tillskriva sig en del ära, mycket för att hon lånade mig boken "Det kallas kärlek-en socialpsykologisk studie om kvinnors underordning och mäns överordning bland unga jämställda par" (Holmberg, 1999). Om man innan man läser den tycker att vi lever i ett jämställt samhälle får man en och annan tankeställare. Ffa för att hon belyser saker som man antar för att "så är det bara" och inser att det "bara är så" för att vi fostras in i könsroller där kvinnan står i tydlig underordning.


Något annat som också verkligen driver mig till vansinne är den eviga fördomen om att tjejer gillar hästar för att dom är gulliga. Nu är de allra flesta människor som läser här också hästmänniskor och råkar rätt ofta ut för precis samma fördomar som mig så jag behöver knappast berätta hur det är. Men i helgen briserade jag en aning på en kund i taxin som efter att jag berättat att jag håller på med hästar svarar "ja, flickor brukar tycka att det är roligt" (ja, kunden var en man 60+). Men vad sjutton, KOM IGEN liksom! Åh vad trött jag blir och han fick en föreläsning och hur vi socialiseras in i att flickor leker med hästar och pojkar spelar fotboll och att det faktsikt inte är så himla gulligt med hästar.


Ytterligare ett konstant antagande från mina taxikunder är att jag som tjej dels borde vara lite rädd för att köra taxi och dels absolut inte borde "klara av" att köra på kvällar och nätter. Åh jag blir så trött. Logiken är att eftersom jag inte är man har jag svårare att försvara mig rent fysiskt mot besvärliga kunder än mina kollegor. Det må hända. Det kanske verkar konstigt dock, men vi taxichaufförer slåss rätt sällan med våra kunder. Hade vi haft det som vana hade det inte varit så himla bra oavsett könstillhörighet.


..och tro mig; när jag blir arg på kunder som inte uppför sig lyssnar dom. Det trots att jag råkar ha bröst och en mus.


Jag är så himla less på att möta dessa ytterliga vardagsfördomar att det helt enkelt har gjort mig till feminist. Jag är less på rosa kläder med glitter på riktade till småtjejer, jag är less på att killar ska vara Batman på Halloweenpartyt men tjejerna ska vara en sexig prinsessa (iklädd rosa glitter), jag är trött på att vi lever i ett tramsigt ojämlikt samhälle som förhärligar och cementerar uråldriga könsroller om hur tjejer och killar "ska vara".

 
 
Ingen bild

A-C

29 oktober 2013 21:59

Underbar läsning! Hejja Dig :)
Har själv börjar snöa in i ämnet, mest efter att ha fått barn. En pojk vars favoritsyssla är att städa, ska göra allt i min makt för att bibehålla detta intresse :) Är nu gravid med bebis nr 2, en flicka. Ska faktiskt bli spännande att få uppleva just detta, hur andra gör skillnad pga könen på nära håll. Jag vill ju klart uppfostra dom lika.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av My Jeppsson - 9 februari 2015 20:28

"Kod för att importera min blogg till Nouw: 9173697722"

Av My Jeppsson - 9 februari 2015 19:14

Solsken och värme ute, känns nästan som vår i luften. Bara det kan göra en på riktigt bra humör! Har tränat för Ina idag och jag hade en önskan om att fortsätta med bytesträningen som vi inte gjort sen i somras. Att sätta byten är egentligen inte all...

Av My Jeppsson - 8 februari 2015 18:57

Vecka 5:Båda vilade fram till söndagen då Juno longerades (oren) och Barbie gick 25 minuter i ridhuset.   Vecka 6   Måndag Barbie: Red ut 45 minuter i alla gångarter, pigg som tusan! Juno: Samma med Ellinor. Såg okej ut.   Tisdag Ba...

Av My Jeppsson - 8 februari 2015 18:14


Jag älskar söndagar! Det är den dagen på veckan som jag alltid försöker vara ledig. En helig kväll att spendera i soffan med datorn i knät och veckans tv-repriser på tv. Det krävs inte mycket för att jag ska vara nöjd (ibland)!   Barbie har fått ...

Av My Jeppsson - 7 februari 2015 15:30


Tog ner Juno i ridhuset idag för att kolla honom på linan. Även om han varit fin i skogen och okej på banan igår så känns det som om något är fel. Kollade igenom här på bloggen hur han har gått de senaste veckorna och för tre veckor sen började han g...

Presentation

Hollywood Barbie Q

 

  f-07

e: Juno Rory-Carnaby Patrick Hooligan

 

Barbie är en vacker connemaratjej som jag haft sen september-11. När hon kom var hon inte riden så mycket. Nu utbildas hon med målet att vi ska tävla msv:b. Det är fortfarande hennes uppfödare som äger henne och när hon är tillräckligt meriterad i sporten ska hon bli avelssto på heltid. Hon är en riktig kalasponny som gör en glad varje gång man rider med sin fantatsiska arbetsmoral och härliga gångarter.

Juno Rock n Roll

  f-09

e Juno Rory-Carnaby Patrick Hooligan

 

Min alldeles egna ponny som jag köpte augusti-12. Fick 9/9 på treårstestet för sin hoppning och belönades med hoppdiplom. Sen Juno kastrerades, vintern-13, har även hans gångarter utvecklats en hel del då han blivit mycket mer avslappnad. Målen med Juno är inte riktigt klara utan vi tar utbildningen i den takt som pasar honom. Han ska iaf tävlas både i hoppning och dressyr i framtiden.

Tetris M

  2001-2011

e Quite Easy-Tabac

Min vackra alldeles egan uppfödning, dotter till min första egna häst Tjitjolina, som efter en fem år lång kamp med långa viloperioder tyvärr aldrig blev fräsch efter en liten krossfraktur i sitt ena bakben.

 

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Arkiv

Fråga mig

2 besvarade frågor

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards